Wil je graag zwanger worden en heb je behoeft aan een gesprek? Ook vóór je zwangerschap ben je van harte welkom met jouw vragen. Op ons kinderwensspreekuur geven wij jou en jouw partner informatie en persoonlijk advies over (gezond) zwanger worden en alles wat er bij komt kijken.
Kinderwensspreekuur
Om je goed voor te kunnen bereiden op een gezonde zwangerschap geven wij tijdens het spreekuur onder meer advies over het stoppen met voorbehoedsmiddelen, menstruatiecyclus en vruchtbaarheid. Ook adviseren we over voeding, foliumzuur en het (stoppen met) roken, alcohol- en drugsgebruik.
Samen bekijken we jullie medische geschiedenis en of iemand in de familie een erfelijke aandoening heeft. We kunnen uitzoeken wat de kans is dat jullie toekomstige kindje dit ook krijgt en we bespreken hoe deze eventuele risico’s kunnen worden verholpen of verkleind om de kans te vergroten dat je gezond zwanger wordt.
Ter voorbereiding op het gesprek, vragen wij je om een vragenlijst in te vullen. Deze lijst vind je op www.zwangerwijzer.nl. Mail het ingevulde formulier een week voor de afspraak naar info@verloskundigen-regenboog.nl of neem het mee naar de afspraak.
Leefstijl
Een gezonde leefstijl is erg belangrijk voor je toekomstige kindje. Aangezien je elke maand zwanger kunt raken, raden wij aan om zo vroeg mogelijk al te beginnen met het veranderen van je leefstijl.
Door gezond en afwisselend te eten zorg je dat je lichaam alles binnenkrijgt wat nodig is. Dat is goed voor je zwangerschap en je (ongeboren) baby. Er zijn bepaalde voedingsmiddelen waarmee je tijdens de zwangerschap moet oppassen. Regelmatig bewegen helpt je om fit en gezond te blijven.
Roken, drinken en het gebruik van drugs kunnen ervoor zorgen dat je minder vruchtbaar wordt. Dat geldt voor vrouwen, maar ook voor mannen! Bovendien is het slecht voor je toekomstige kindje. Daarom is het advies: rook en drink niet en gebruik geen drugs als je zwanger wilt worden. Zie voor meer informatie over drugs, alcohol en het foetaal alcohol syndroom de site van STAP Nederlands Instituut voor alcoholbeleid en het Trimbos instituut.
Vind je het moeilijk om te stoppen? Je bent niet de enige. Vraag hulp via je arts of verloskundige.
Foliumzuur en vitamines
Als je zwanger wilt worden, is het verstandig om foliumzuur te gaan gebruiken. Foliumzuur is een vitamine die goed is voor de gezondheid van je kindje.
Door extra foliumzuur te slikken maak je de kans op afwijkingen (open ruggetje, aangeboren hartafwijking, hazenlip en/of open gehemelte zo klein mogelijk).
Het duurt zo’n vier weken voordat je lichaam genoeg foliumzuur heeft opgebouwd.
Begin dus vier weken voordat je zwanger wilt worden want zo bouwt je lichaam een voorraad op. En ga hier de eerste tien weken van je zwangerschap mee door. Ben je onverwacht of sneller dan verwacht zwanger? Begin dan zo snel mogelijk met het slikken van foliumzuur. Foliumzuur zit ook in bananen, sinaasappelen, peulvruchten, gist, melk en groene bladgroenten. Slik elke dag een tablet van 0,4-0,5 milligram (400 tot 500 microgram) foliumzuur. De tabletten zijn zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgbaar. Ook kan je het gratis bij Verloskundigenpraktijk Regenboog ophalen.
Als je gezond eet, hoef je tijdens de zwangerschap geen extra vitaminen te slikken. Wil je toch multivitaminen gebruiken, kies dan multivitaminen voor zwangere vrouwen. Deze multivitaminen bevatten alle vitaminen die goed zijn voor zwangere vrouwen in de juiste dosering. Kijk op de bijsluiter naar de hoeveelheid foliumzuur. Als dit 0,4-0,5 milligram is, dan hoef je geen foliumzuur er meer bij te slikken.
Vanaf het moment dat je zwanger wilt worden kun je ook al beginnen met het slikken van 10 microgram vitamine D per dag. Je kunt het je hele zwangerschap gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je kindje goed groeit.
Soms kan het een langere tijd duren voordat je in verwachting bent. Blijf in de tussentijd wel genieten!
Neem ’s een kijkje op de website www.strakszwangerworden.nl
Hebben jullie nog vragen? Bel gerust! Neem ook contact met ons op voor het maken van een afspraak voor het kinderwensspreekuur.