Het moment waar je zolang op hebt gewacht. Eindelijk kun je je kindje in je armen sluiten en aan je kraamtijd beginnen. De kraamtijd is bedoeld om te herstellen van je bevalling en om te wennen aan je kindje en aan de nieuwe gezinssituatie. De kraamperiode is gezellig, maar ook kan iets anders dan wat je verwacht lopen. Het is goed om alvast te weten wat je te wachten kan staan.Jullie ontvangen zorg van zowel ons als van de kraamzorg. In de eerste 8 tot 10 dagen na de bevalling komen we afhankelijk van je situatie en behoefte paar keer bij je op kraambezoek.Wanneer je vanwege een medische indicatie bij de gynaecoloog onder controle bent geweest tijdens de zwangerschap en je bevalling, kun je ons bellen voor de begeleiding van je kraamtijd.
Kraamperiode
Tijdens je kraamtijd zijn wij verantwoordelijk voor de medische zorg van jou en je baby. Naast de begeleiding die jullie krijgen van de kraamverzorgster doen wij ook een aantal medische controles, de hielprik en beantwoorden we vragen en geven adviezen.
Op de 3e tot 5de dag na de bevalling kun je ineens last krijgen van kraamtranen en stemmingswisselingen. Dit kan komen door slapeloze nachten, vermoeidheid, het van slag zijn van je hormonen, stuwing en de nieuwe situatie. Je kunt op deze dagen beter rustig aan doen en niet te veel kraamvisite ontvangen, de kraamtranen verdwijnen dan meestal vanzelf na een paar dagen. Wij kunnen je hierin steunen en adviezen geven.
Wij sluiten je kraambed na 1 week als het goed gaat met jou en je baby. Na zes weken is het mogelijk op nacontrole te komen. Je kan hiervoor een afspraak maken.
Heb je vragen of problemen? Neem dan contact met ons op (06-31685095).
Kraamzorg
In Nederland heb je recht op kraamzorg.
De kraamverzorgende leert jou (en je partner) de baby te verzorgen of kan helpen bij de borstvoeding. Een kraamverzorgende blijft ongeveer 8 tot 10 dagen na de bevalling.
Het standaard aantal uur kraamzorg is 49.
Het aantal uren dat je krijgt wordt aangegeven tijdens het intakegesprek met je kraamzorgorganisatie.
In overleg met je verloskundige en de kraamzorg kan het aantal uren worden uitgebreid als dit nodig is.
Wat doet de kraamverzorgende?
Wat kost kraamzorg?
Vanuit de basiszorgverzekering wordt het grootste deel van de kraamzorg vergoed.
De overheid heeft echter een bedrag vastgesteld van 4,20 per uur. Dit bedrag dien je zelf te betalen. Bij een aanvullende verzekering wordt dit soms alsnog vergoed.
Het is belangrijk je polisvoorwaarden te checken als je precies wilt weten hoe dit voor jou geldt.