Hieronder vind je de  belangrijkste praktische zaken die geregeld moeten worden:

Kraamzorg

Als je bevallen bent komt er de eerste week na de bevalling een kraamverzorgster thuis die jullie helpt met de verzorging van jou en de baby.

Het is verstandig om contact op te nemen met je zorgverzekeraar en te melden dat je zwanger bent en kraamzorg aan wilt vragen.  Sommige zorgverzekeraars laten de keuze van het kraamcentrum aan jou over, terwijl anderen je een keuze zullen laten maken uit een aantal kraamcentra waarmee ze een contract hebben.

Kraampakket aanvragen bij je zorgverzekeraar

In een kraampakket zitten benodigdheden voor een thuisbevalling, maar ook spullen voor de verzorging van moeder en kind na de bevalling (dus ook na een ziekenhuisbevalling).

Als je aanvullend verzekerd bent, krijg je dit kraampakket meestal van je zorgverzekeraar, anders kan je het zelf samenstellen. Kraampakketten zijn verkrijgbaar bij de drogist en apotheek.

Zwangerschapscursussen

De behoefte aan informatie verschilt per zwangere. De een wil overal het fijne van weten, de ander laat het juist liever over zich heen komen. Misschien wil je graag contact met andere zwangeren, of wil je graag goed leren bewegen of ontspannen. Kortom, er zijn vele soorten cursussen rondom zwangerschap, bevalling en borstvoeding. Er is voor elk wat wils.

Het leuke van een cursus volgen is dat het je soms laat nadenken over zaken waar je zelf (nog) niet over nagedacht had of bij stilgestaan had. Een cursus volgen is niet verplicht. Je kan je ook voorbereiden door bijvoorbeeld zelf boeken te lezen. Soms wordt een cursus vergoed bij je zorgverzekeraar. Kijk op internet naar lokale cursussen die aangeboden worden.

Erkening

Als je niet getrouwd bent en ook niet van plan bent om tijdens de zwangerschap te trouwen is het aan te raden om erkenning te regelen. Hierbij erkent de moeder de vader van de ongeboren vrucht. Dit kan het best tijdens de zwangerschap aangevraagd worden . De erkenning kan bij de gemeente geregeld worden. De zwangere moet hierbij aanwezig zijn  of de vader voorzien van een schriftelijke verklaring.

Apotheek en Huisarts

Het is belangrijk om aan je apotheek en huisarts door te geven dat je zwanger bent. Je huisarts kan dan bij het voorschrijven van medicijnen en het stellen van diagnoses meenemen dat je zwanger bent. Je apotheek is de plek waar ze weten welke medicijnen je wel en niet mag gebruiken tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode. Dit geldt voor medicatie die je al voor de zwangerschap gebruikte, maar ook voor medicatie die je tijdens de zwangerschap gaat gebruiken.
Haal je zelf medicijnen of homeopathische middelen bij de apotheek of drogist, dan moet je altijd vragen of je dit middel mag gebruiken tijdens de zwangerschap. Wij geven je bij de 2e controle zwangerschapsverklaringen voor de apotheek en huisarts. Het is belangrijk dat je deze zo snel mogelijk bij ze afgeeft.

Verzekering

Je verzekering vindt het prettig om te weten dat je zwanger bent. Kijk ook kritisch waarvoor je allemaal verzekerd bent, denk hierbij aan het aantal uren kraamzorg, couveuze nazorg, hoogte eigen bijdrage poliklinische bevalling, lactatiekundige ed.

Werk

Je kunt hier de folder ‘Kinderen krijgen? Denk na over risico’s op uw werk’ downloaden. Op de site van de FNV en van UWV kan je ook informatie over de zwanger en ouderschap vinden.

Kinderopvang

Er zijn verschillende mogelijkheden voor kinderopvang. Misschien heb je wel een vader of moeder, schoonmoeder of schoonvader die bereidt is om een dag per week op te passen. Je kunt je kindje naar een gastouder brengen of er kan een gastouder bij jou thuis komen oppassen. Of wellicht kies je voor een kinderdagverblijf. Optijd hier overnadenken en een plan maken is verstandig. Soms duurt het voor je de juiste gastouder of kinderdagverblijf gevonden hebt. Of is er geen plekje vrij als jij dat nodig hebt.