De zwangerschap is voor meeste vrouwen en hun partners een spannende en leuke periode. In negen maanden tijd groeit er een volledig kind in je buik. Er gebeurt heel veel in je lijf en je leven. Je lichaam verandert, je kind ontwikkelt en jij en je partner bereiden je voor op de bevalling en op het ouderschap. Gedurende de zwangerschap begeleiden we je zowel op medisch als op persoonlijk vlak.

Gefeliciteerd!

Je bent van harte welkom bij Verloskundigepraktijk De Regenboog voor een afspraak voor de eerste controle – ook zonder doorverwijzing van de huisarts -. Neem  gerust contact met ons op.

Eerste afspraak

De eerste controle is uitgebreider dan de vervolgcontroles en duurt ongeveer 45 á 60 minuten. In dit gesprek nemen wij uitgebreid de tijd om je te leren kennen, je te informeren over zwangerschap/zwanger zijn en je vragen te beantwoorden. Kom als het mogelijk is samen met je partner of met iemand anders.

Bij dit bezoek kun je het hartje helaas nog niet horen. Dat is pas mogelijk vanaf ongeveer 12 weken.

Wij stellen vragen over je gezondheid, de gezondheid van je partner, eventuele ziektes en bijzonderheden die in de familie voorkomen, jullie leefomstandigheden en over eventuele eerdere zwangerschappen en bevallingen.

Daarnaast meet de verloskundige je bloeddruk en je gewicht en krijg je een formulier mee om bloed te laten prikken. Dat kan in het ziekenhuis of bij een prikpost bij jou in de buurt. Ook maken we een afspraak voor een termijnecho. Deze echo wordt onder andere gebruikt om vast te stellen hoelang je zwanger bent.

Vervolgafspraken

Na de eerste afspraak kom je regelmatig terug bij Verloskundigepraktijk De Regenboog voor vervolgcontroles, deze duren ongeveer 15 minuten. Gemiddeld kom je tijdens je zwangerschap ongeveer 10 keer bij ons op controle.

Tijdens deze controles meten we je bloeddruk. Een lage bloeddruk tijdens de zwangerschap is heel normaal, maar geeft soms wat vervelende klachten zoals duizeligheid en flauwvallen. Een hoge bloeddruk kan een reden zijn voor extra onderzoek.

Ook kijken we naar de groei van je baarmoeder. De verloskundige controleert zo of de baby voldoende groeit.

Vanaf de derde maand kan het hartje van je baby worden gehoord.

Als er een indicatie voor is, doen we extra onderzoeken om meer informatie te krijgen over het verloop van je zwangerschap. Over deze onderzoeken krijgt je meer informatie indien ze op je van toepassing zijn.

We bespreken of je de baby voelt bewegen (bij het 1e kindje voel je dit ongeveer voor het eerst tussen de 18 en 22 weken, bij een 2e kindje vaak iets eerder). Vanaf 28 weken kan je de baby elke dag voelen en vanaf 30 weken voel je de baby per dag regelmatig bewegen. Voel je de baby niet bewegen of echt weinig na deze termijn, dan moet je met ons contact opnemen.

Verder geven we je informatie over je zwangerschap, de bevalling en over borstvoeding. Natuurlijk kun je ook al je vragen stellen aan de verloskundigen.

Rond 34 weken zwangerschap plannen we een langere afspraak in om de komende bevalling met je door te nemen. Tijdens deze afspraak is er genoeg ruimte om al jullie wensen en ideeën over de bevalling te bespreken. Vind je het fijn om al op een eerder moment met ons je bevalling te praten? Dat is natuurlijk ook mogelijk.

Uiteraard kun je ons tussendoor altijd bellen als je vragen hebt.